Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция. Това заяви той на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти. Това засяга и възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция", каза Путин.

Той подчерта, че енергетиката е много важна сфера от сътрудничеството на страните. Напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10% от потребностите от петрол.

Путин посочи, че руските иновативни компании имат за цел да излязат на гръцкия пазар с широк асортимент продукция и услуги. Той заяви още, че с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават и пожела на гръцкото правителство по-скоро да преодолее всички трудности, които все още остават за икономиката на страната.

Путин изрази надежда, че Москва и Атина са преодолели проблемите в отношенията, предизвикани от експулсирането на двама руски дипломати от Гърция. Надявам се, че тази страница наистина е обърната, но трябва да кажа, че това и не ни пречеше особено, каза от своя страна Ципрас.

Путин и Ципрас обсъдиха и по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и Русия, както и въпроси, свързани с разрешаването на кипърския въпрос.

Путин и Ципрас преговарят в Кремъл

Путин и Ципрас преговарят в Кремъл

Президентът на Русия Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас преговаряха днес в Кремъл за първи път, след като през лятото Гърция експулсира...