Запазване на териториалната цялост на Сирия е сред основните моменти в споразумението между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Те проведоха маратонски преговори в Сочи за ситуацията в Североизточна Сирия. Там има примирие след началото на турската военна операция срещу кюрдските части. В плана за регулиране на обстановката участват руски сили.

Повече от 6 часа преговаряха в Сочи президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. те нарекоха договорените стъпки за Сирия "съдбоносни" и "исторически".

Владимир Путин, президент на Русия: Сирия трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие. По наше мнение да се достигне сигурна и дългосрочна стабилизация на Сирия е възможно само при спазване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Договорено е утре на обяд в зоната извън турската операция, на сирийска територия, да влязат руска военна полиция и сирийски военни, за да осигурят извеждането на кюрдските отряди.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Беше подписано конкретно споразумение, според което на сирийска територия няма да позволим създаването на каквито и да било сепаратистки явления. Турция и Русия няма да позволят това. Проектът започва още утре - в продължение на 150 часа всички подразделения на "Сили за народна защита" ще се изтеглят на 30 км навътре в сирийска територия.

Преди срещата Ердоган заплаши да възобнови военната операция, ако всички кюрди не се изтеглят от 30-км зона по границата. Президентите са се разбрали също да действат против сепаратизма в Сирия и да работят съвместно за постигане на политическо решение на конфликтите в страната.

Путин координира с Ердоган мира в Сирия

Путин координира с Ердоган мира в Сирия

Дългосрочните намерения на Турция в Североизточна Сирия и отражението им върху плановете за следвоенно управление на страната. Това са основните теми...