НОВИНИ

Путин на посещение в Япония за пръв път от 11 години

Руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе обсъдиха на четири очи спорния въпрос за Курилските острови. Двамата разговаряха в родния град на Абе - Нагано. Това е основна тема в двудневното посещение на Путин в Япония.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
22:25, 15.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
путин посещение япония пръв път години

Оспорваните четири Курилски острова имат стратегическо значение за двете страни. За Москва те дават възможност за изграждане на незамръзваща военноморска база с пряк достъп до Тихия океан. За Токио, островите са потенциални ценни източници на рибни и изкопаеми ресурси. Неуточнената юрисдикция на островите са причината Русия и Япония все още да не са подписали мирен договор след Втората световна война. Непосредствено преди капитулацията на Токио Съветския съюз ги превзема, но Япония все още не признава руското управление. След срещата на Путин с Абе бе обявено, че двете страни ще подновят консултациите за съвместна работа на оспорваните острови.

Владимир Путин, президент на Русия: "Аз и моите колеги очакваме, че срещите днес и утре ще допринесат за задълбочаването на отношенията между Русия и Япония".

За японския премиер Абе, постигането на напредък по темата за Курилските острови е личен приоритет, за който е работил и баща му като министър на външните работи.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: "Щастлив съм да посрещна президента Путин в Нагато, моят роден град, за първото му посещение в Япония от единадесет години".

Въпреки че териториалният спор е водещ интерес за двете страни, дипломати очакват по-скоро достигане на практични решения в икономическата сфера. Притисната от санкции след кризата в Украйна, Русия търси нови инвестиционни партньори. Двете делегации са подготвили 30 съвместни проекта в областите на медицината, индустрията, околната среда и енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зорница Русинова: Безработицата е спаднала с 2% спрямо 2015 г.
Зорница Русинова: Безработицата е спаднала с 2% спрямо 2015 г.
Експерти призоваха за добра организация на възстановяването на Хитрино
Експерти призоваха за добра организация на възстановяването на Хитрино