НОВИНИ

Путин и Асад търсят политическо решение на кризата в Сирия

Да се сложи край на военните операции и да се потърси политическо решение на кризата в Сирия - в тази посока протече разговора между президентите на Русия и Сирия - Владимир Путин и Башар Асад. Какво още си казаха лидерите на двете държави и означава ли това край на гражданската война в Сирия, започнала преди 6 години?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:03, 21.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Почти 4 часа - толкова продължи посещението на сирийския президент Башар Асад в руския черноморски курорт Сочи вчера, за което обаче Кремъл даде информация днес. Това е първото публично обявено пътуване на Асад от 2015 година. Върви се към приключване на военните операции, но все още имаме да извървим дълъг път, каза руският президент Владмир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: "Най-важният въпрос - след разгрома на терористите, е намирането на мирно, политическо и дългосрочно решение на ситуацията в Сирия. Бих искал да чуя оценката ви за днешното състояние и за перспективите за развитие, да обсъдя с вас основните принципи на организация на политическия процес, който според нас трябва да се случва под наблюдението на ООН."

Сирийският държавен глава благодари на Москва за усилията ѝ по разрешаването на конфликта.

Башар Асад, президент на Сирия: "Надяваме се Русия да постигне целта си, заявена още в началото на кризата - която е да не позволи чужда намеса в политическия процес в Сирия, а само подкрепа отвън."

Разговорът между Путин и Асад се състоя в навечерието на срещата между Русия, Турция и Иран. През последните месеци трите държави активно работят по обосбяването на т. нар. зони за деескалация, които целят прекратяването на огъня в Сирия. Две години след като започна военна интервенция в страната, която реално обърна хода на конфликта в полза на режима на Асад, Русия активно търси консенсус за мирно решаване на кризата в страната.

До момента усилията на Кремъл се проваляха, защото замесените в конфликта страни имат различен подход към конфликта - Русия и Иран подкрепят режима на сирийския президент, а Турция и САЩ - бунтовниците. Според политолози, визитата на Асад в Русия показва готовността на Дамаск да търси политическо решение на кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как оценяват по света постижението на Григор Димитров?
Как оценяват по света постижението на Григор Димитров?
Православният център в Благоевград събира средства за кухнята за бедни
Православният център в Благоевград събира средства за кухнята за бедни