НОВИНИ

Путин и Ердоган обещаха възстановяване на отношенията

Владимир Путин и Реджеп Ердоган обещаха възстановяване на отношенията между страните си. Това стана при първата им среща след месеци на криза, предизвикана от свалянето на руския бомбардировач от турската армия.

bnt avatar logo
от БНТ
07:01, 10.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Един месец след "съжаленията", изразени от турския президент, двамата лидери се сближиха още по повод на проваления опит за преврат на 15 юли, последван от безпрецедентни чистки в южната ни съседка. Приоритетът - възстановяване на икономическия обмен, замръзнал след почти девет месеца отчуждение. Руският президент определи разговорите като "конструктивни" и „откровени”.

Владимир Путин, президент на Русия: "Минахме през много труден период в отношенията и усещаме, че нашите приятели също биха искали да го преодолеем".


Това беше и първата чуждестранна визита на турския държавен глава след неуспелия преврат от 15 юли, последван от масови чистки, силно критикувани от Запада, чиито отношения с Турция се обтегнаха значително. Ердоган обяви посещението си в Русия за "ново начало" и благодари на своя "приятел" Владимир Путин за това, че е бил първият, обадил се по телефона след преврата.

Другият основен акцент на срещата между двамата лидери е реанимирането на големите икономически проекти. Един от тях е „Турски поток”. Другият – АЕЦ „Аккую”. Руският президент съобщи, че е обсъдил и двата енергийни проекта Ердоган, но продължаването на работата върху тях ще „изисква и конкретни политически решения“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атакуваха автобус с журналисти в Рио де Жанейро
Атакуваха автобус с журналисти в Рио де Жанейро
​Мотористи излизат на мирен протест пред съдилищата в 15 града в страната
​Мотористи излизат на мирен протест пред съдилищата в 15 града в страната