НОВИНИ

Путин и Ердоган подписаха споразумението за "Турски поток"

Русия и Турция официално подписаха споразумението за изпълнение на проекта "Турски поток" за газопровод в Черно море. Договорът между двете страни бе подписан от министрите на енергетиката в присъствието на президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Истанбул.

Георги Петров
от Георги Петров
06:07, 11.10.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 година. От руското енергийно министерство потвърдиха, че сухопътният участък от газопровода ще принадлежи на турска компания, а морският участък - на руска, и уточниха още, че преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят. Президентът Путин пък съобщи, че Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на споразумението. Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара.

Русия взе решение да строи газопровода "Турски поток", след като през 2014 година се отказа от алтернативния проект "Южен поток" заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на така наречения "Трети енергиен пакет". Впоследствие преговорите за "Турски поток" бяха преустановени заради кризата в руско-турските отношения. Работата по газопровода продължи с възстановяването на двустранните връзки. В допълнение към това двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване с общи средства на атомната електроцентрала "Аккую" и за възстановяване на вноса на турски селскостопански стоки на руския пазар.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: "Вярвам напълно, че процесът на възстановяване на връзките между Турция и Русия ще продължи. Ние ще подобрим нашите взаимоотношения в сферите на отбраната, политиката, икономиката, търговията, туризма и културата."

Държавните глави на Русия и Турция постигнаха съгласие и по върпоса, че е от изключителна важност хуманитарна помощ да бъде допусната до бедстващия сирийски град Алепо и са съставили план за действие.

Владимир Путин, президент на Русия: "Измислихме предложението сирийската армия и бунтовниците да освободят пътищата, за да не възпрепятства хуманитарните конвои. Но Съединените щати не искат или не могат да направят това. Надявам се, че това ще е от най-важните проблеми, които ще се обсъдят в Женева в събота."

В събота Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на френски проект за резолюция, изискваща прекратяване на въздушните удари и прекратяване на военните полети над северния сирийски град. Алтернативен руски вариант пък не успя да събере необходимата подкрепа от 9 гласа в 15-членния съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо беше евакуиран 16-етажен блок в София?
Защо беше евакуиран 16-етажен блок в София?
Над 20 са жертвите на урагана Матю в САЩ
Над 20 са жертвите на урагана Матю в САЩ