Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел отбелязаха важността за напредък на процеса на умиротворяване в Сирия, включително свикване на първото заседание на Конституционния комитет, съобщава пресслужбата на Кремъл. Двамата лидери обсъдиха ситуацията по време на телефонен разговор.

© Архив

"Президентът на Русия подчерта, че постигането на дългосрочна и стабилна стабилизация в Сирийската арабска република е възможно само въз основа на зачитането на принципите за единство и териториална цялост на страната. В същото време трябва да се вземат предвид интересите на всяка етноконфесионална група на сирийския народ.", се казва в официално съобщение.

Подчертава се, че и двете страни отбелязват значението на напредъка на процеса на политическо уреждане на конфликта, като се вземе предвид свикването на първото заседание на Конституционния комитет в края на октомври в Женева.

Разговорът между Путин и Меркел е бил по инициатива на германската страна.

Столтенберг и Помпео обсъдиха споразумението за Сирия

Столтенберг и Помпео обсъдиха споразумението за Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и американският държавен секретар Майк Помпео обсъдиха споразумението за спиране на огъня в Сирия.