Руският президент Владимир Путин е в Германия, където провежда среща с германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се двамата да обсъдят важни международни теми, някои от които внасят напрежение между Русия и Запада. По-рано днес Путин беше специален гост на сватбата на първия австрийски дипломат.

Владимир Путин и Ангела Меркел разговарят в резиденцията на германското правителство за почетни гости в замъка Мезеберг на 70 км от Берлин. Сред предварително обявените теми са кризата в Сирия, положението в Източна Украйна, двустранното сътрудничество и енергийни въпроси. Пресконференция след срещата не е предвидена.

Руският президент пристигна в Берлин от Австрия, където беше гост на сватбата на външния министър Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер. Путин закъсня с 10 минути, тъй като реши да пътува от летището на Грац с кола, вместо с хеликоптер, до имението "Чепе" в Гамлиц. Като сватбен подарък той заведе казашки хор.

Външният министър на Австрия каза "Да" на любимия си, Путин поздрави булката

Външният министър на Австрия каза "Да" на любимия си, Путин поздрави булката

Дипломат номер 1 на Австрия Карин Кнайсъл каза "Да" на любимия си Волфганг Майлингер. Сватбеното тържество привлече вниманието на цялата международна...

Самото тържество беше закрито за медии, но се появиха снимки и пристигането на някои гости. Сред тях бяха австрийският президент Александър ван дер Белен, канцлерът Себастиан Курц и коалиционният му партньор Хайнц-Кристиан Щрахе.

Крайнодясната Партия на свободата на Щрахе номинира 53-годишната Карин Кнайсъл за поста в кабинета. Тя е бивш журналист, преподавател и дипломат със седем езика, специалист по Близкия изток. Като външен министър прегърна позицията на Партията на свободата за твърд контрол над мигрантите и заяви, че те пристигат в Европа не заради войни, а по икономически причини.

Кнайсъл се свързва и със затоплянето на отношенията между Виена и Москва - в периода на напрежение между ЕС и Русия. С поканата на Путин на сватбата тя си навлече критики от страна на опозицията и то не само политически. Медиите съобщиха, че извънредните мерки за сигурност струват четвърт милион евро. Зелената партия дори поиска оставката на Кнайсъл.