НОВИНИ

Путин и Меркел потвърдиха позициите си по проекта "Северен поток 2"

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор са потвърдили позициите на страните си по проекта "Северен поток 2", предаде ТАСС. Потвърдена е позицията на Русия и Германия по проекта за строителство на големия взаимноизгоден проект "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на Кремъл.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:42, 09.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
путин меркел потвърдиха позициите проекта северен поток

Към края на март Германия вече е издала всички разрешителни за изпълнението на проекта на нейна територия.

"Северен поток 2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно. Планира се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 година.

Украинският президент Петро Порошенко призова по-рано днес германските политици и предприемачи да преразгледат отношението си към проекта, тъй като по думите му транзитът на руски газ до Европа през Украйна е много по-изгоден.

В интервю, публикувано днес в германския в. "Ханделсблат", Порошенко нарича съоръжението "политически подкуп за лоялност към Русия" и отбелязва, че проектът няма съществени икономически основания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
53% от българите очакват глобален военен конфликт, според Галъп Интернешънъл
53% от българите очакват глобален военен конфликт, според "Галъп Интернешънъл"
ДРУГИТЕ новини: Белмондо на 85
ДРУГИТЕ новини: Белмондо на 85