НОВИНИ

Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя"

Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов. Домакинът поздрави госта си с наградата "За единство на православната култура", която му бе връчена в Москва.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов БТА
19:10, 24.05.2017
9779
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера. Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин", допълни Путин.

Владимир Путин - президент на Русия: В Русия днес е тържествен ден, Ден на Славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя.
;

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева реагира на тиражирани в медиите думи на руския президент Владимир Путин пред македонския му колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя".

"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", посочва Захариева във Фейсбук.

Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия. "Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута", отбелязва българския вицепремиер.

"Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди", пише тя и завършва с стиха на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат".

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 24 май Варна с площад на кирилицата
На 24 май Варна с площад на кирилицата
Осемметрово пано от вълна изобразява България на глаголица
Осемметрово пано от вълна изобразява България на глаголица