НОВИНИ

Путин коментира арестите при масовите протести в Русия

В политическите процеси всеки трябва да действа в рамките на закона или да носи отговорност. Така руският президент Владимир Путин коментира за първи път арестите при масови протести срещу корупцията от 26 март. На международен форум по проблемите на Арктика той изрази готовност да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, в рамките на бъдещ форум на върха на Арктическите нации.

путин коментира арестите масовите протести русия
bnt avatar logo
от БНТ
22:41, 30.03.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Водим последователна борба с корупцията, увери Путин на форума "Арктика - територия на диалога". Според него обаче отделни политически сили използват тази борба като инструмент за собствени, користни цели в навечерието на изборни кампании. Путин критикува и заявления на западните страни във връзка с арестите на демонстранти в Русия и направи паралел с арабската пролет и събитията в Украйна, потопили по думите му, страната в хаос.

Владимир Путин - президент на Русия: "Ето защо поставянето на въпроси по този начин и подобни призиви към Русия ние разглеждаме като политизирани и насочени към оказване на натиск върху вътрешно-политическия живот в страната".

Путин изрази готовност да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, ако президентът на Финландия Саули Нийнистьо организира форум на лидерите на Арктическите страни. Финландия поема ротационното председателство на Арктическия съвет през май.

Владимир Путин - президент на Русия: "Ще се радвам да участвам в такова събитие. Ако не - в рамките на обичайните срещи от такъв вид на Г-20, мисля, че такава среща с Тръмп е възможна".

По-рано Путин посети архипелага Франц-Йосифова земя. Той подчерта необходимостта да се защитят интереси на Русия в Арктика в икономиката и сигурността.

Владимир Путин - президент на Русия: "Общата стойност на минералните суровини в Арктика се оценява на 30 трилиона долара. Ние вече добиваме тук 100 процента от диамантите, 95-процента от газа, 90 процента от никела и кобалта и 60 на сто от медта и нефта".

На Франц-Йосифова земя Русия построи ново летище и работи върху постоянна военна база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на Последното изкушение в Народния театър
Премиера на "Последното изкушение" в Народния театър
Премиерен спектакъл на академичен цирк Балкански
Премиерен спектакъл на академичен цирк "Балкански"