Дългосрочните намерения на Турция в Североизточна Сирия и отражението им върху плановете за следвоенно управление на страната. Това са основните теми на срещата в Сочи на руския и на турския президент - Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Германия предложи зоната за сигурност на северната граница на Сирия да бъде контролирана от международни сили.

Русия е загрижена от нарушаването на териториалната цялост на Сирия с турската военна операция срещу местните кюрди. Преди да пристигне в Сочи Реджеп Ердоган заплаши, че "Извор на мира" ще започне отново тази вечер, ако и последните близо 1300 кюрди не се изтеглят до тогава от дълбоката 30 км. ивица от сирийската страна на южната турска граница. В 22 часа изтича 5-дневното прекратяване на огъня, договорено с американския президент Доналд Тръмп.

Владимир Путин, президент на Русия: Искам да изразя надежда, че нивото на руско-турските отношения, което беше достигнато в последно време, ще изиграе роля за решаване на всички сложни въпроси, които възникнаха в региона към днешна дата.

Междувременно, при инспекция на армейски части в провинция Идлиб, сирийският президент се изказа остро за северния си съсед.

Башар Асад, президент на Сирия: Ердоган, заедно с "Ислямска държава" ни крадеше фабриките, житото и петрола. Сега краде и земята ни.

Ердоган не отрича, че ще трябва да приеме руско и сирийско присъствие до границата, където смята да настани сирийски бежанци от Турция.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Срещата ни днес без съмнение ще ни позволи да гарантираме мира в Сирия. Операция "Извор на мира" ще доведе до нови реалности.

Междувременно германският министър на отбраната Аннегрет Крамп-Каренбауер излезе с инициатива за международен контрол на бъдещата зона за сигурност - с участието и на Русия, и на Турция, а защо не и на Германия. Но инициативата на лидерката на Христяндемократическия съюз (ХДС), смятана за бъдещ канцлер, се посреща хладно от повечето страни членки на НАТО.