Руският президент Владимир Путин обсъди днес сирийската криза в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Обсъдена бе сирийската проблематика в контекста на развитието на обстановката в Източна Гута и осигуряването на хуманитарен достъп в този и други региони на Сирия. Изразено бе удовлетворение от това, че благодарение на съвместната конструктивна работа на 24 февруари бе успешно съгласувана и приета резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Отбелязана бе важността от продължаване на общите усилия в интерес на пълното и най-бързо изпълнение на предвиденото в резолюцията", се казва в съобщението на Кремъл.

Путин информирал събеседниците си за практическите стъпки, предприети от руската страна, за евакуацията на мирните жители, доставката на хуманитарни стоки и оказването на медицинска помощ на пострадалото население в Сирия. При това било обърнато особено внимание, че спирането на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки.

Според пресслужбата на Кремъл между трите страни "е постигната договореност да се активизира обменът на информация по различни канали за ситуацията в Сирия".

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза след разговора, че Меркел и Макрон са призовали Путин Русия да окаже максимален натиск върху сирийския президент Башар Асад за изпълнение на резолюцията, за да бъде постигнато незабавно прекратяване на въздушните удари и бойните действия в Сирия, предаде Ройтерс.

Нови жертви в Сирия часове след резолюцията на ООН за прекратяване на огъня

Нови жертви в Сирия часове след резолюцията на ООН за прекратяване на огъня

Нови жертви в Сирия. Проправителствени части подновиха тази сутрин атаките срещу анклава Източна Гута. Бунтовниците са отговорили на въздушната атака....

Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за Сирия

Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за Сирия

След няколко отлагания Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за Сирия. Тя беше приета единодушно и настоява за незабавно 30-дневно прекратяване...