НОВИНИ

Бави ли България "Турски поток" - коментар на Атанас Тасев

Руският президент обвини България, че умишлено бави реализирането на "Турски поток". След среща със сръбския президент в Сочи, Владимир Путин заяви, че ако е необходимо, Москва може да намери начини да заобиколи България. Какво означават тези думи на руския президент и то точно в този момент - коментар на енергийния експерт Атанас Тасев в “Сутрешния блок” на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 05.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Атанас Тасев, енергиен експерт: Той каза, че всъщност ние забавяме строителството на “Турски поток”, която през нашата територия се нарича “Балкански”. И второ, че това е
съзнателно. Първата част е вярна и това е очевидно. Ние следим процеса и зрителите знаят, че имаше обжалване на строителството на линейната част. Имаше два консорциума. Консорциумът “Аркад” спечели търга, след което, понеже не успяха да представят документ, че разполагат с тръбите, а тръби имаше вторият консорциум. След като се разбраха, отново се върна “Аркад” на първа позиция, но мина много време. Тоест беше пропуснато най-благоприятното време за строителство. И буквално преди месец, когато успяхме да реализираме 11-километровия участък от Странджа до Малкочлар, с което ние всъщност се свързахме с втората тръба на “Турски поток”, то в същия ден се обяви старта на линейната част по посока Сърбия от фирмата “Аркад”.

И, както каза премиерът, вече 100 и няколко километра тръби са положени, но трябва да бъдат положени около 400 километра. Трябва да бъдат положени две компресорни станции. Нашият хъб е активен, за разлика от другите, затова е по-сложен. Поради което настъпи забавянето.

По думите на енергийния експерт, България има обективни причини за забавянето.

Атанас Тасев: Нямаме никакви мотиви ние да забавяме строителството, още повече, че ние зависим от руски газ. В крайна сметка усилията на правителството бяха насочени към това да се осъществи този 11-километров участък, за да имаме гаранция, че каквото и да се случи с Украйна, ние от 1 януари ще имаме доставки на газ.
Може би Путин е подведен от своите експерти. Ние имаме договорка. Този участък до средата на следващата година линейната част трябва да приключи.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шанел показа най-новите си модели на моден спектакъл
Шанел показа най-новите си модели на моден спектакъл
Доц. д-р Галин Николов: При покупка на риба, искайте документи за произхода ѝ
Доц. д-р Галин Николов: При покупка на риба, искайте документи за произхода ѝ