Руският президент Владимир Путин за първи път коментира скандала с Панамските досиета, които уличават офшорни фирми на приятеля му музикант Сергей Ролдугин в съмнителен оборот на повече от 2 млрд. долара. Руският президент заяви, че се гордее, че има такива приятели.

Според Путин всичките си пари вилончелистът Ролдугин харчел за покупка на нови инструменти за Русия.

По време на форум на свои привърженици в Санкт Петербург президентът отрече той или Ролдугин да са замесени в корупция. Според Путин зад Панамските документи стоят Съединените щати.

Документите били разпространени с цел Русия да бъде дестабилизирана и отслабена отвътре. Владимир Путин и Сергей Ролдугин са приятели от детството. Ролдугин е кръстник на голямата дъщеря на руския президент.

Според вестник "Новая газета", партньор в международното разследване "Панамагейт", най-вероятно през офшорните фирми на Ролдугин да са препирани пари на президента на Русия.

Владимир Путин, президент на Русия: В тези офшорки вашият покорен слуга го няма. Няма какво да се коментира. Обаче има поставена задача и по нея трябва да се работи. И какво са направили - информационен продукт. Открили името на някого от моите познати и приятели и сглобили, слепили нещо. Имало някакъв приятел на президента на Русия, той нещо си направил и вероятно тук има някаква корупция. Каква? Никаква корупция няма там. А, че зад това стоят официални лица и институции на Съединените щати, го разбрахме от Уикилийкс.
Още по темата "Панамагейт"