НОВИНИ

Путин отмени посещението си в Париж

Руският президент Владимир Путин отмени посещението си в Париж, предвидено за 19 октомври. Решението на Кремъл дойде след изявление на Елисейския дворец, че е възможна работна среща между Путин и Оланд, единствено по въпроса за Сирия и че по време на руската визита, френският президент няма да участва в други мероприятия. На 19 октомври Владимир Путин трябваше до открие новата православна катедрала в Париж.

bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 11.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Руският президент отклони предложението на френския си колега да разговарят само за Сирия по време на посещението на Путин в Париж.

Путин реши изобщо да не пътува до френската столица, където на 19 октомври трябваше да открие руска катедрала и изложба. В проявите трябваше да участва и френският президент. Кремъл уточни, че руският държавен глава отменя визитата заради отмяната на мероприятия от програмата, но че Путин е готов да посети Париж, когато за Оланд настъпи удобно време.

Френският президент отговори по време на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Диалогът с Турция и Русия е необходим, но той трябва да бъде открит и решителен. Иначе няма смисъл да се провежда. Аз съм готов, по всяко време да се срещна с руския президент, но трябва да имаме възможността да дадем тласък на каузата на мира, да спрем бомбардировките и да обявим примирието".

Разногласията по сирийския въпрос и най-вече руското вето на френската резолюция за Сирия в събота очевидно са причината за действията на двамата държавни мъже. Руско-френските отношения се промениха след анексирането на Крим и отказа на Франция да достави на Русия бойни кораби Мистрал.

Посещението на Путин в Париж беше планирано преди месеци. Нарастващата изолация на руския президент на международната сцена тези дни явно предизвика силни колебания в Елисейския дворец. Самият Оланд в интервю си задава въпроса дали е необходимо да приеме Путин. Проектът за новата руска катедрала близо до моста Алма беше одобрен при мандата на Никола Саркози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха месокомбинат заради 13 тона старо месо
Затвориха месокомбинат заради 13 тона старо месо
Монсерат Кабайе е звезда, наистина!
Монсерат Кабайе е звезда, наистина!