НОВИНИ

Путин поздрави Ким Чен-ун по повод годишнината от основаването на КНДР

Руският президент Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до лидера на Северна Корея (КНДР) Ким Чен-ун по повод 70-ата годишнина от основаването на страната, предаде ТАСС, цитирайки Централната корейска телеграфна агенция.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:03, 09.09.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
путин поздрави ким чен повод годишнината основаването кндр

"Приемете искрените ми поздравления по повод 70-ата годишнина от основаването на КНДР", пише Путин, подчертавайки приятелския характер на отношенията между двете страни. Освен това руският президент изразява увереност, че Пхенян и Москва ще гарантират със съвместни усилия развитието на двустранния диалог и конструктивното сътрудничество в различни области. "Това отговаря напълно на интересите на народите на нашите страни" и подпомага укрепването на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло, се добавя в цитираната телеграма.
Днес в Пхенян ще се проведе парад по повод 70-ата годишнина от основаването на КНДР. Русия ще бъде представена на парада от председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко. Вчера тя се срещна с Ким Чен-ун, по време на която предаде лично послание от Путин. Севернокорейският лидер потвърди, че е готов да посети Русия, предаде ТАСС.

Празненствата в Северна Корея ще се фокусират върху военния парад и масовите игри, на които ще бъдат показани както усъвършенствани ракети, така и надеждите на Ким Чен-ун за подобряване на икономическото положение, отбелязва Асошиейтед прес. Днешният парад ще се състои в изключително чувствителен момент, когато усилията за намаляване на напрежението със САЩ са в застой след срещата между Ким и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур. Вашингтон иска Ким първо да поеме ангажимент за денуклеаризация. Пхенян иска първо да бъде гарантирана сигурността му и да се сключи мирно споразумение, с което да бъде сложен официално край на Корейската война.

В този контекст показването на ракетите може да се сметне за нарочна провокация, отбелязва АП.

Планираните масови игри включват хора, които държат плакати или танцуват в унисон, демонстрирайки националното единство. Тази година представлението ще има и силна икономическа тема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран разрешава на обменните бюра да внасят валута
Иран разрешава на обменните бюра да внасят валута
Тръмп спря помощи на стойност 25 милиона долара за болници в Източен Ерусалим
Тръмп спря помощи на стойност 25 милиона долара за болници в Източен Ерусалим