Руският опозиционен лидер Алексей Навални е постъпил тази сутрин в болница заради остра алергична реакция с подуване на лицето и кожни обриви. Той има 30- дневна присъда за призиви към участие в неразрешена демонстрация в Москва, завършила с 1400 ареста. Далече от столицата, президентът Владимир Путин присъства на парад в Санкт Петербург за Деня на Военно-морския флот на Русия.

Денят на руския военноморски флот се отбелязва по традиция в последната неделя на юли. Тържествата са сравними с парада на победата на 9-ти май в Москва. Тази година в Санкт Петербург се събраха 43 бойни кораба, 41 самолета и над 4000 военнослужещи.

Пред главнокомандващия дефилираха най-съвременните морски съдове като фрегатата "Адмирал Касатонов", корветата "Гремяшчий", корабът за борба с подводници "Североморск", патрулни катери и ядрената подводница с крилати ракети "Смоленск" Тази година в парада участваха и китайски разрушител и фрегата на Индийския флот.

Владимир Путин, президент на Русия: Нашият флот уверено гарантира сигурността на страната, нейните национални интереси и може да окаже достоен отпор на всеки агресор. Гаранция за това са уникалните въоръжения, но най-важни са мъжеството и подготовката на флотските екипажи.

Владимир Путин припомни героизма на защитниците на Севастопол през 40-те, на екипажа на подводницата К-19, спасил света от катастрофа по съветско време, както и саможертвата на загиналите в дълбоководния апарат в Баренцово море този месец. Русия изгражда уникален флот с дългосрочна перспектива, подчерта главнокомандващият.

Той посочи, че само тази година на въоръжение ще постъпят 15 нови кораба и бойни катери, обновява се морската авиация, модернизират се военно-морските бази, подновена е и практиката на околосветски походи.

Над 1000 станаха арестуваните на протеста в Москва

Над 1000 станаха арестуваните на протеста в Москва

Стотици бяха арестувани в Москва по време на протест обявен от местните власти за незаконен. По последни данни на полицията задържаните са над 1000. Д...

© Снимки: БГНЕС