НОВИНИ

Путин присъства на военен парад, Навални е в болница (Снимки)

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е постъпил тази сутрин в болница заради остра алергична реакция с подуване на лицето и кожни обриви. Той има 30- дневна присъда за призиви към участие в неразрешена демонстрация в Москва, завършила с 1400 ареста. Далече от столицата, президентът Владимир Путин присъства на парад в Санкт Петербург за Деня на Военно-морския флот на Русия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:12, 28.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Денят на руския военноморски флот се отбелязва по традиция в последната неделя на юли. Тържествата са сравними с парада на победата на 9-ти май в Москва. Тази година в Санкт Петербург се събраха 43 бойни кораба, 41 самолета и над 4000 военнослужещи.

Пред главнокомандващия дефилираха най-съвременните морски съдове като фрегатата "Адмирал Касатонов", корветата "Гремяшчий", корабът за борба с подводници "Североморск", патрулни катери и ядрената подводница с крилати ракети "Смоленск" Тази година в парада участваха и китайски разрушител и фрегата на Индийския флот.

Владимир Путин, президент на Русия: Нашият флот уверено гарантира сигурността на страната, нейните национални интереси и може да окаже достоен отпор на всеки агресор. Гаранция за това са уникалните въоръжения, но най-важни са мъжеството и подготовката на флотските екипажи.

Владимир Путин припомни героизма на защитниците на Севастопол през 40-те, на екипажа на подводницата К-19, спасил света от катастрофа по съветско време, както и саможертвата на загиналите в дълбоководния апарат в Баренцово море този месец. Русия изгражда уникален флот с дългосрочна перспектива, подчерта главнокомандващият.

Той посочи, че само тази година на въоръжение ще постъпят 15 нови кораба и бойни катери, обновява се морската авиация, модернизират се военно-морските бази, подновена е и практиката на околосветски походи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актрисата, озвучила Мини Маус и Пебълс Флинтстоун
Почина актрисата, озвучила Мини Маус и Пебълс Флинтстоун
Страните по ядрената сделка с Иран се срещнаха във Виена в отсъствието на САЩ
Страните по ядрената сделка с Иран се срещнаха във Виена в отсъствието на САЩ