НОВИНИ

Путин: Русия е готова да присъедини към решение на ОПЕК

Русия е готова да се присъедини към решение на ОПЕК за замразяване на петролния добив, заяви президентът Путин пред световния енергиен конгрес в Истанбул.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:05, 10.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Руският лидер е в Турция за първи път след двустранната криза около сваления руски самолет. Работата по проекта за газопровода Турски поток през Черно море продължава, обяви домакинът Ердоган.

В състава на руската делегация е енергийният министър Александър Новак. Турция, заедно с Русия, Алжир и Норвегия се стреми да създаде нов, четвърти коридор за газови доставки в Европа, изтъкна турският лидер. Той съобщи, че страната му проучва възможността за строеж на трета ядрена мощност, освен Аккую с Русия и Синап с Япония, като планира да добива 10 на сто от електричеството си от атом.

;
Владимир Путин - президент на Русия: Смятаме, че замразяването и дори намаляването на добива на нефт е единствено правилното решение за запазване устойчивостта на цялата световна икономика. Това няма да наруши пазарните механизми, напротив, ще ускори възстановяването на пазарния баланс.
Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Развитието на втората част на проекта Турски поток ще зависи от условията на пазара за природен газ в Европа. От друга страна източно-средиземноморския газ стана нова алтернатива за диверсифициране на нашите източници.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мануел Рико – гост на Писателските срещи в Пловдив
Мануел Рико – гост на Писателските срещи в Пловдив
В Париж намериха на улицата изпуснато от крадците бижу на Ким Кардашиян
В Париж намериха на улицата изпуснато от крадците бижу на Ким Кардашиян