Руският президент Владимир Путин заяви, че смята Турция за приятел и турския народ - за приятелски, с който Русия безусловно ще изгражда най-добри междусъседски отношения. Има обаче проблеми с някои политици в Турция, чието поведение е неадекватно и ние съответно реагираме на това, каза Путин в традиционния си разговор в пряк ефир с хората в Русия, цитиран от ТАСС.

Работим спокойно, но не можем да не реагираме на неприятелски действия, каза президентът. "Задължително трябва да реагираме, иначе ще ни се качат на главата. Имаше такова нещо в по-новата ни история, но не е възможно да допуснем връщане към това и няма да го направим", заяви президентът.
Отчитайки интересите си обаче, ние, естествено, ще развиваме отношения с всичките си партньори, включително със съседите си, добави той.
Путин смята, че турското ръководство не се бори с терористите, а сътрудничи с тях. Той обърна внимание и на други проблеми, които трябва да накарат туристите да се замислят. "В Южна Турция "фактически се води гражданска война. Опитваме се да не я забелязваме, международната общност като че ли не я забелязва, но това е факт, при това с използването на тежка техника, тежко въръжение, артилерия и така нататък", подчерта Путин и обърна внимание, че в Турция стават и терористични актове "едва ли не всяка седмица".
Турските власти се стремят да осигурят безопасността на туристите, включително на руските, тъй като това е значителен доход за турския бюджет, но едва ли ще успеят, смята Путин. Затова руските власти са длъжни да предупредят гражданите, че сега почивката в Турция, както и в Египет, е опасна, предупреди той.