Руският президент Владимир Путин, който участва в дискусионния младежки форум "Валдай" в Сочи, коментира въпрос от публиката дали американският държавен глава Доналд Тръмп чува само себе си. Путин отговори, че това не е вярно и че Тръмп подкрепя стабилизирането на двустранните отношения.

"Може да се държи така с някои други, но тогава те сами са си виновни. Аз имам напълно нормален и професионален диалог с него и разбира се, той се вслушва в мен. Виждам, че реагира на аргументите на своя събеседник", заяви Путин.

По случая "Хашоги" той каза, че Русия ще изчака резултатите от разследването за изчезването на журналиста, преди да реши какво отражение може да има съдбата на дисидента върху отношенията със Саудитска Арабия. Руският президент заяви, че "САЩ носят определена отговорност" за това, което се е случило с Хашоги, който е саудитски гражданин, но е заминал доброволно в изгнание в Америка.

Путин приветства усилията на Турция за установяване на демилитаризирана зона в северната сирийска провинция Идлиб. Въпреки че крайният срок за изтегляне на сирийските радикални групировки и тежките въоръжения от зоната, определен за 15 октомври, не е бил спазен, Русия вижда как Турция прави всичко по-силите си за постигане на тази цел, каза той.

Руският президент коментира, че от Русия зависи да убеди Иран да изтегли войските си от Сирия и че правителствата, призоваващи Иран да го стори, трябва да дадат гаранции за ненамеса във вътрешните работи на Сирия.