Руският президент Владимир Путин удостои със звание ,,Герои на Русия'' двамата пилоти, които вчера приземиха успешно Еърбъс с два отказали двигателя в царевична нива край Москва след сблъсък с ято чайки. Само един пострадал пътник е останал в болница. Днес стана ясно, че вторият пилот също е в болница.

"Чудото в царевичната ниво" или Чудото над Раменское, по името на близкия град. Така ще се запомни аварийното кацане в царевична нива с прибран колесник и пълни резервоари с гориво. То се наложи веднага след излитането от летище "Жуковски", когато самолетът на Уралските авиолинии попадна на ято чайки и в двата двигателя влязоха птици. Решението за изход от критичната ситуация е променено няколко пъти за две минути, разказа командирът на екипажа.

Дамир Юсупов, командир на екипажа: Решението да кацнем в нивата беше взето, след като вторият двигател отказа и самолетът продължи да се снижава. Разбрахме, че няма да можем да наберем височина.

Юсупов отбеляза специално професионални действия на кабинния екипаж след приземяването. Той каза, че не е герой и дори усеща вина, защото не е завел пътниците до крайната дестинация.

Дамир Юсупов: Пожелавам здраве на пострадалите и да не се боят да летят.

Част от пътниците стигнаха до Симферопол, закъдето бяха поели, с друг полет.

Някои отказаха да летят. Авиокомпанията предлага на пътниците компенсации, включително за морални вреди, в размер на 1500 долара.

Чайки приземиха самолет в нива близо до Москва

Чайки приземиха самолет в нива близо до Москва

Руски Еърбъс с 234 души на борда кацна аварийно "по корем" в царевична нива край Москва след стълкновение с ято чайки. Инцидентът се размина без жертв...