НОВИНИ

Путин улесни получаването на руско гражданство от украинци

Руският президент Владимир Путин подписа указ за допълнителни категории украински граждани, които ще имат право да кандидатстват за руско гражданство по опростен начин. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:22, 01.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света
путин улесни получаването руско гражданство украинци

"Той предоставя право да се кандидатства за гражданство в Руската федерация по опростен начин... за граждани на Украйна, които нямат гражданство в друга държава, родили се и постоянно пребиваващи на територията на Република Крим и Севастопол и напуснали посочените територии до 18 март 2014 г.", се казва в постановлението.

Указът се отнася и за деца, в това число осиновени, както и за съпрузи и родители. Всички те могат да получат руски паспорт по опростена процедура.

На кандидатстване за руско гражданство по опростена процедура ще имат право и гражданите на Украйна и лицата без гражданство, които имат разрешение за временно пребиваване в Русия, удостоверение за бежанец, удостоверение за временно убежище на територията на Руската федерация или удостоверение за участие в държавна програма за подпомагане на доброволното преселване.

Руски сънародници, живеещи в чужбина и постоянно пребиваващи на територията на някои области на Донецк и Луганск в Украйна от 7 април 2014 г. и 27 април също ще имат право на това. От това могат да се възползват и техните деца, включително осиновени, както и съпрузи и родители.

С този документ президентът опрости процедурата по получаване на руски паспорт от чуждестранни граждани и лица без гражданство, които са или роднини по пряка възходяща линия, или осиновители и съпрузи, подложени на незаконна депортация от територията на Автономната съветска социалистическа република Крим, както и техните роднини по права низходяща линия - деца и съпрузи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Холи Бери получи тежка контузия по време на снимки
Холи Бери получи тежка контузия по време на снимки
Икер Касияс влезе в болница
Икер Касияс влезе в болница