НОВИНИ

Путин във Виена: ​Русия е преодоляла всички трудности, свързани със санкциите

Русия е преодоляла всички трудности, свързани със западните санкции, заяви днес руският президент Владимир Путин след разговори с австрийския си колега Александер ван дер Белен във Виена. По-рано в телевизионно интервю гостът каза, че страната му има интерес от единен и проспериращ Европейски съюз и не се опитва да раздели никого и нищо. Домакинът Ван дер Белен потвърди, че в отношенията с Русия Австрия ще действа в унисон с Европейския съюз.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:02, 05.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Руският президент Путин е на работно посещение в Австрия по случай 50 години от подписването на първия договор за газови доставки между Газпром и австрийската компания ОЕмВи. Тогава започва износът на съветско синьо гориво за Западна Европа.

За половин век на австрийския пазар са изнесени повече от 200 милиарда кубически метра природен газ, през първото тримесечие на тази година двустранният търговският обмен е нараснал двойно, Русия е вторият инвеститор в австрийската икономика след Германия с 24 милиарда долара, посочи Владимир Путин до австрийския президент Александер ван дер Белен. Домакинът отчете, че преките австрийски инвестиции в Русия са 10 милиарда евро. Санкциите са вредни за всички страни, и тяхната отмяна е от общ интерес, каза руският гост.

Владимир Путин - президент на Русия: Искам да ви уверя, че Русия преодоля всички трудности, свързани с външни ограничения. Преди няколко години за нас това не беше проста задача. тогава се сблъскахме и с двоен спад в цените на нашия традиционен износ. Въпреки това ние не само запазихме макроикономическата стабилност, но и я укрепихме.

На разговорите на руския президент с канцлера Себастиан курц са били засегнати въпроси за нарастване на взаимните инвестиции, промишлено и технологично кооперане.

Владимир Путин - президент на Русия: Днес нашите водещи енергийни компании Газпром и ОМВ подписаха договор, както видяхте сами, за газови доставки до 2040-та година. Продължава и реализацията на Проекта Северен поток - 2. Г-н федералният канцлер потвърди, че австрийското ръководство оценява положително този проект като чисто икономически.

Програмата на руския президент включва и среща с представители на бизнеса в австрийската търговска палата. Той открива и изложба на шедьоври от руския Ермитаж в Музея на изящните изкуства във Виена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От АБВ искат имената на хората и партиите, които са били против Южен поток
От АБВ искат имената на хората и партиите, които са били против "Южен поток"
Оставка в ДПС след скандала с Владимир Кузов
Оставка в ДПС след скандала с Владимир Кузов