НОВИНИ

Путин заяви, че химическото нападение в Сирия е било провокация срещу Асад

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че химическото нападение в Сирия през април е било провокация срещу сирийския президент Башар Асад, предаде Асошиейтед прес. На международния икономически форум в Санкт Петербург Путин потвърди категорично позицията на Русия, че силите на Асад не са отговорни за атаката в Хан Шейхун.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:14, 02.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
путин химическото нападение сирия било провокация асад

В отговор на това нападение САЩ удариха сирийска военновъздушна база с крилати ракети, след като обвиниха режима в Дамаск, че е убил десетки цивилни с нервнопаралитично вещество, разпръснато от самолети, излетели от въпросната база.

Според Путин обаче тази атака е била провокация, целяща да бъде обвинен за нея сирийският лидер. Руският президент повтори позицията си, че сирийският му колега не е използвал такова оръжие.

Русия предложи на САЩ и на техните съюзници възможност да инспектират сирийската база за следи от химическото вещество, припомни Путин. Той разкритикува въпросните страни, че са отказали да направят това.

В отговор на въпрос дали Асад е лош човек Путин каза, че на това могат да отговорят други лидери, които са общували с него. Сирийският президент по-често е бил в Европа, отколкото в Русия, отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Руският президент подчерта, че страната му защитава не толкова сирийския лидер, колкото сирийската държавност.

"Ние не искаме на територията на Сирия да възникне ситуация, която да е съпоставима с тази в Либия, Сомалия или Афганистан, където на нас ни се налагаше да присъстваме в течение на много години, а положението там не се промени към добро", каза Путин.

Той призна, че Асад може и да е извършил грешки, но подчерта, че неговите опоненти не са ангели, предаде ТАСС.

"Дали Асад е допускал грешки? Да, вероятно немалко. Но тези хора, които му се противопоставят, те какви са? Ангели ли са? А какви са онези хора които убиват, които екзекутират деца, които режат глави?", попита Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен полицейски контрол по пътищата от днес до понеделник
Засилен полицейски контрол по пътищата от днес до понеделник
Десетки русенци отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството
Десетки русенци отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството