Откриха пясък в питейната вода в центъра на Варна. За този проблем сигнализираха зрители на БНТ. От ВиК дружеството посочват като причина големите инфраструктурни проекти, които се реализират в града. Вижте какво показа проверката на кореспондентите ни във Варна.

Варна

Пясъкът потекъл от чешмите в началото на лятото.

Сияна Скулева: Дали е в пералнята, дали е в миялната машина, дали е на самите мивки, има по една шепа пясък от тогава досега.
Пламен Петров: Бойлерът сигурно донякъде е пълен с пясък вътре, но какво да правя? Не мога да спра да се къпя. Всички водомери на „Бдин" 18 спряха.

Задръстени са с пясък ли?

Пламен Петров: Да.

Заради пясъка във водопровода хората са лишени от елементарни хигиенни условия. Принудени са да плащат на водопроводчици за да почистват тръбите, но ефекта е само за няколко дни.

Това тече за около 5 минути от чешмата. 5-10 да е най-много този пясък там.

Всяко домакинство е платило стотици левове за ремонт на електроуредите си.

Йорданка Попова: Миялната машина блокира и вече не може да работи, защото няма клапан за нея, за да го сменя. Пералнята ми също замина, бойлерите ми заминаха.

От ВиК Варна обясниха, че пясъкът е попаднал във водопроводната система при изкопните дейности, свързани с големите ивфраструктурни проекти в града. Преди месец авариен екип е източил замърсената вода, но специалистите казват, че трябва време, за да се изчистят тръбите напълно.

Сияна Скулева: Ефект никакъв. Правят си някакви ремонти, забравят си отворени крановете и после ние плащаме.

От водоснабдителното дружество увериха, че всеки, който е имал разходи за ремонт и за купуване на нови уреди, може да подаде жалба при тях. Дали обаче ще им бъдат възстановени парите зависи от застрахователите на ВиК Варна.