НОВИНИ

Пъзел-стая за шестокласници в Плевен

Образователна пъзел-стая за шестокласници отвори врати за първи път в Основно училище "Цветан Спасов" в Плевен. Новаторската идея е на студентката Катерина Ценкуловска и е отличена с трета награда в конкурс за иновации. Децата трябва да подредят пъзел, като решават загадки, свързани с учебния материал.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
09:46, 02.12.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Докато шестте деца разкриват заедно заключените в сандъчета тайни на стаята, неусетно упражняват знанията си от училище. Така стихотворение от урока по литература ги отвежда до следващата загадка, за която трябва да намерят на географската карта връх Ботев, а наученото по математика им помага да разгадаят следващия въпрос, на който търсят отговор.

Катерина Ценкуловска, създател на пъзел-стаята: "Последователността на загадките разкрива и кодове за катинари. Отварят кутиите, в катинарите следва друга загадка и така, докато съберат всички части за един по-специален пъзел."

Необичайният час приключва с нареждането на целия пъзел и спечелването на ключа за излизане от стаята. Амбицията на 21-годишната Катерина Ценкуловска разработката ѝ от конкурса да не остане само на хартия среща подкрепа в училището, където е учила в родния Плевен - „Цветан Спасов". Майка ѝ, преподавател в същото училище, казва, че пъзел-стаята развива истинската функционална грамотност на учениците, защото те прилагат на практика това, което усвояват в часовете.

Татяна Ценкуловска, заместник-директор: И понеже ние много добре знаем, че децата биха се зарадвали на една подобна идея, затова и решихме, че колкото и каквото и да ни струва като енергия, като време, като усилия, в името на децата и заради самите тях решихме, че е най-добре да го направим.

Първоначалната идея била в пъзел-стаята да влезе само един отбор шестокласници. Но всички толкова се заразили от идеята, че педагозите решили часовете в стаята да продължат през цялата седмица. Сега плановете са догодина иновативната стая да отвори врати отново, но пъзелът да бъде насочен и към децата от другите класове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободен риболов преди Никулден на Гребната база в Пловдив
Свободен риболов преди Никулден на Гребната база в Пловдив
За ползите и вредите от кафето
За ползите и вредите от кафето