НОВИНИ

Работата по тол системата ще започне през 2018 г.

При всички сценарии работата по тол системата може да започне през 2018 година, обяви регионалният министър Николай Нанков. По думите му регионалното министерство чака решение на Комисията за защита на конкуренцията, която разглежда жалбите срещу последния конкурс за избор на изпълнител, обявен от МРРБ. Междувременно стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди фирмите, които всеки път обжалват конкурсите за тол системата.

Александър Марков
от Александър Марков
11:43, 10.06.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

От трите жалби, които са заведени срещу последната процедура за тол системата, една вече е отхвърлена. Чака се Комисията да реши за другите две.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: "Впоследствие има 3-дневен срок за обжалване пред ВАС, впоследствие продължаваме с процедурата - назначаване на оценителна комисия, която ще оцени съответно подадените оферти. Вече напреднахме в процедурен аспект, досега не разглеждахме оферти, до момента имаме 6 подадени оферти и след произнасяне в полза на АПИ като възложител от КЗК, ако има жалби, ще изчакаме решението на ВАС".

Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: "Работата на комисията може да бъде максимално до срока на валидност на подадените оферти, 180 дни е заложена работа на комисията, ще се съкрати значително, не повече от месец. В края на 2017-а да започне внедряването, 7 месеца е внедряването по обявени условия. 12 месеца е срокът за коригиране, ако бъдат забелязани дефекти".

Министърът заяви, че тол системата няма да обхване 85% от пътната мрежа, както се твърди, а 50% от пътищата.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: "Натам ще върви предполагам АПИ. Това са и към момента анализите, които са ни предоставени на нас в МРРБ. Да няма да е в такъв голям обем, какъвто някои експерти по темата откровено спекулират".

Тол системата ще въведе справедливо заплащане за транзитните тежкотоварни автомобили, които сега преминават страната с еднодневна винетка от 21 лева. Очаква се първата година приходите да са с 500 млн. лв. повече.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: "Ще създадем отдел със съответно финансови експерти по наистина адекватно обективно, тарифиране, за да определим какви ще бъдат цените за изминат километър на база на съответно на различните МПС спрямо техния тонаж, спрямо тяхната тежест".

Агенция "Пътна инфраструктура" обмисля да съди жалбоподателите, които няколко пъти спират процедурата за тол системата, въпреки нееднократните решения на ВАС в полза на Агенцията. Мотивите са злоупотреба с право. Обмисля се и каква точно тол система да се въвежда.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: "На какъв принцип ще се заложи тол системата - дали ще се предплаща на км, дали ще бъдат джипиес, уеб базирани системи, знаете, това също е подход, може да бъде интегрирана системата, но нека все пак да изчакаме комисията да отвори офертите".

По думите на министъра, през първите шест месеца на годината еднодневните винетки, закупени от ТИР-ове, са с 8000 повече спрямо миналата година. Общо през 2016-а са продадени 7 млн. винетки за 326 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерят безплатно кръвното налягане и теглото на благоевградчани
Мерят безплатно кръвното налягане и теглото на благоевградчани
Тръмп ще обяви нова политика към Куба
Тръмп ще обяви нова политика към Куба