НОВИНИ

Работещите майки да получават 50% от майчинските

Работещите майки, които се връщат преждевременно на работа след раждане, да получават 50% от майчинските обезщетения, предвижда социалното министерство. Целта е да се стимулират майките, които искат да работят. Колко пари ще получават жените, зависи от дохода, върху които се осигуряват. В помощ при отглеждането на децата, ще се отварят детски градини, но само в държавните предприятия. Още по темата - вижте.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Михаил Врабчев
20:33, 12.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Докато детето навърши една година, майката да взима 50% от майчинските обезщетения, предлага социалният министър Зорница Русинова. Ако майката се е осигурявала на минималната заплата, ще получава по 165 лева месечно до края на майчинството. Схемата ще заработи с бюджета за 2017-а.

;
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика - Ако една жена, която получава 800 лв. месечно обезщетение за бременност и се върне примерно на 7-ия месец, би получавал допълнително 400 лева до навършване на 12 месеца на детето.
;

За връщащите се майки ще се финансират 70 проекта за създаване на детски занимални в институциите - публични и държавни сгради. Областните управители могат да кандитастват по схемата от днес.

;

Трайно безработните, които намерят работа на 50 км. извън града, в който живеят, ще получават по 200 лева месечно. Пари за част от наема, разходите за интернет и детска градина. Схемата ще заработи с бюджета за 2017-а.

;
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика - Примерно младо семейство педагози, които са във Велико Търново, в момента във Велико Търново има 614 безработни висшисти. Бюрото по труда ги информира, че в момента в Омуртаг се търсят учители по тяхната специалност. Тези двама педагози биха могли да се ползват от подобна мярка в рамките на 1 година.
;

С излишъци в бюджета ще се финансира и едноседмичен летен лагер на море или планина на 325 деца от 15 институции за деца без родителска грижа, които нямат пари. Директорите на домовете могат да кандидатстват по програмата от днес.

;
Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика - Лагерите ще се проведат в периода между 15 август и 11 септември, за да се вместим в периода на лятната ваканция.
;

От днес, също така, областни управители и кметове могат да кандидатстват с проекти до 170 000 лева за осигуряване на достъпност за хора с увреждания в институциите. Парите ще са за рампи и външни платформи. Условието е общините да осигурят до 5% съфинансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Как изглежда идеалният отбор на Евро 2016?
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Как изглежда идеалният отбор на Евро 2016?
Най-старата хижа в Осоговска планина празнува 88 години от създаването си
Най-старата хижа в Осоговска планина празнува 88 години от създаването си