НОВИНИ

​Работи ли системата за спешната помощ?

Работи ли системата на спешната помощ? Спор в студиото на "Денят започва" между водещата Мира Добрева и директора на Центъра за Спешна помощ в столицата д-р Георги Гелев. Поводът - поредната закъсняла линейка, която пристига пред сградата на БНТ 27 минути след подаване на сигнал за припаднало момиче.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:42, 24.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

27 минути очакване на линейка при подаден червен код, който е за най-спешните случаи. 13 дежурни екипа при норматив от 60. Кой е виновен и защо един пост в социалните мрежи взриви общественото мнение?

Мира Добрева - журналист в БНТ: Излиза един журналист и казва това, което е видял и той вече е виновен, защото е скочил срещу една очевидно неработеща система. А тя, ако на мен не ми вярвате, че не работи, погледнете коментарите на хората под моя пост и ще разберете, че едни 3000-4000 човека в България мислят като мен. А мисля, че това е цяла армия от недоволни.
д-р Георги Гелев - директор на Център за спешна медицинска помощ за София-град и област: Начинът, по който е подаден сигнала за нас е червен. И по тази причина първият освободил се, веднага го насочваме.
Мира Добрева - журналист в БНТ: Въпросът е, че има друг голям проблем и вие не сте виновен вероятно за него. Трябва да има екипи и линейки. Затова нека да използваме този шум около този статус и да се обърне внимание на този огромен проблем.
д-р Георги Гелев - директор на Център за спешна медицинска помощ за София-град и област: Има европейски стандарт, където с 2-милионната София трябва да бъдат 60 екипа. А само 14 са били на работа. Обикновено едва ги докарваме до 20 екипа.

Патова ситуация, в която лекари и пациенти са поставени от години, и в която няма печеливш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставят камери за видеонаблюдение в ромския квартал в Кюстендил
Поставят камери за видеонаблюдение в ромския квартал в Кюстендил
Спор за отсечено дърво прерасна във физическа агресия
Спор за отсечено дърво прерасна във физическа агресия