НОВИНИ

Работи се по отстраняването на срива в системата за лични документи

Технически проблем блокира приемането на документи за издаване на лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки в цялата страна. От МВР обясниха, че става дума за проблем с един от сървърите и работят по отстраняването на срива, като се надяват до края на деня системата да заработи. Опашки от изнервени хора чакаха от сутринта пред паспортните служби.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
16:38, 14.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
работи отстраняването срива системата лични документи

Още в петък системата на МВР за издаване на лични документи е работела по-бавно от обичайното, обясниха от ведомството. Незабавно екипи започнали да отстраняват проблема, работили и в събота.

Днес обаче, още в 8 сутринта системата се претоварила и блокирала. Проблемът е свързан с обработката на информацията при подаване и издаване на нови документи.

Всички останали справки и електронни услуги не са засегнати. На места системата работи, но бавно. Резултатът от срива - изнервени хора, чакащи на опашки.

ОТ МВР се извиниха на гражданите за причиненото неудобство. Категорични са, че не става дума за хакерска атака, а за технически проблем. Обясниха, че профилактика на системата се прави всеки месец, но не може да се прогнозира кога и защо ще се случи подобен срив.

Младен Петров, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи" в МВР: Проблемът е между клиентското приложение с работата на гишетата и с централната база данни. Единствено констатираният проблем е свързан с издаването на нови документи. Правим всичко необходимо, за да възстановим работоспособността на системата.

Електронната система за издаването на документи за самоличност се ползва от 2010 г. и това е първият ѝ толкова мащабен срив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов се срещна с посланика на Австрия Андреа Вике
Цветан Цветанов се срещна с посланика на Австрия Андреа Вике
Тереза Мей в последна битка за Брекзит
Тереза Мей в последна битка за Брекзит