НОВИНИ

Работилница за стъклени коледни играчки в Добрич

Традицията да се правят стъклени елхови играчки все още е жива в Добрич. В малка работилница няколко жени творят пъстри топки, снежни човеци, пиленца, които са все по-предпочитани за коледна украса.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
07:15, 22.12.2016 (обновена)
7597
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Пластмасовите играчки, най-често внос от Китай все по-малко се търсят, казват търговците на коледния базар в Добрич. Може би затова и стъклените, произведени в града, се радват на голям интерес от малки и големи.

„Шарени, красиви, с коледните цветове, зелени, червени, златисти, сребристи. Тия крехките, по-старите играчки от нашето детство. Дано да продължат традицията, дори да са само те, да продължават, харесаха ми играчките."

В малката работилница работят четири жени, пенсионерки, които за три месеца правят около 10 000 елхови играчки.

Димка Петрова: „По-големите по-трудно стават. Трябва да нагряваш повече, да внимаваш повече когато ги раздуваш. Радвам се и аз когато направя фигурката както трябва и когато го предложиш на хората да е красиво и се радвам и аз."

За продажбата на играчките разчитат най-вече на интернет.

Георги Керанов-собственик на цеха: „Интерес има голям, голям интерес, понеже пластмасата вече никой не я харесва. Тия дето ги внесоха от Китай, така си остават. Хората наблягат на нашето производство. Имаме връзка с цялата страна, по интернет ни се обаждат, изпращаме колети."

Стъклените играчки красят не само коледните дръвчета у нас, казват още майсторите им. Тази година са имали поръчки от хора, чиито близки за далеч от страната. А какво по-хубаво да получиш брокатена топка като от детството ти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вятърът изпочупи пластмасовите огради срещу преспи край Враца
Вятърът изпочупи пластмасовите огради срещу преспи край Враца
Веско Топалов и представители от ВСС в шахматен сеанс срещу детската престъпност
Веско Топалов и представители от ВСС в шахматен сеанс срещу детската престъпност