Решаваща работна вечеря на лидерите от Европейския съюз за Брекзит започва тази вечер в Брюксел. Британският премиер Тереза Мей ще представи становището на Лондон за преговорите. След това европейските лидери ще решат какви да бъдат следващите им стъпки. Преговорите през последните седмици са в застой, а Брюксел не изключва и варианта Брекзит без сделка. На вечерята е и българският премиер Бойко Борисов, който ще участва в следващите два дни и в редовната среща на върха.

Вижте повече подробности от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Очакванията са противоречиви. Въпреки че повечето европейски лидери са оптимисти, че сделка за Брезит ще бъде постигната, всеки от тях наблегна на това че отделните държави от ЕС трябва да се готвят и за вариант без сделка.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че това със сигурност ще се отрази на сигурността защото британските служби са много сигурен партньор, не само за България, но и за всяка държава в Общността.

Бойко Борисов, министър председател на България: Изключително важно е за българските граждани, които живеят във Великобритания и за английските граждани, които живеят в България, това са над 14 000, да намерим възможно най-добрия изход за всички. Защото да, емоцията е силна, англичаните си тръгнаха, не ние, но това е техен избор. И не бива да се поддаваме на емоциите, защото след това ще страдат хиляди, хиляди хора. Това ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа.

Преди да пристигне на вечерята, Бойко Борисов имаше срещи в централата на ЕНП. Той заяви, че е получил "голямо извинявай" от всички европейски лидери по повод прибързаната реакция за убийството на журналистката Виктория Маринова.

По време на разговорите в ЕНП е обсъдено още, че на този етап унгарският премиер Виктор Орбан няма да бъде изключван от партията. Относно руските шпиони, за които се говори в България, че ще бъдат изгонени, Борисов каза, че трябва внимателно да се прецени ситуацията, но засега темата не стои на дневен ред.

Европейските лидери се събират в Брюксел за решаваща среща преди Брекзит

Европейските лидери се събират в Брюксел за решаваща среща преди Брекзит

Ще има ли споразумение за напускането на Великобритания - отговорът се очаква след срещата на европейските лидери.