НОВИНИ

Работници на "Дачия" на протест

Хиляди служители на автомобилостроителната компания "Дачия" протестираха днес в южния румънски град Миовени. Те се обявиха срещу намерението на правителството да прехвърли социалните осигуровки от работодателя към служителя. Вижте още.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
22:27, 07.11.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
работници дачия протест

10 000 работници на румънския автомобилен концерн "Дачия" изпълниха централния площад в град Миовени - населеното място, в което се намира най-големия завод на компанията. Протестиращите развяваха румънското знаме и скандираха "Долу правителството!" и "Долу лъжливата партия!".

Освен недоволството си срещу намерението на правителството да прехвърли социалните осигуровки от работодателя към служителя, протестиращите поискаха задължително въвеждане на преговори и сключването на колективните трудови договори на браншово ниво. Те призоваха и за започване на строежа на автомагистралата Питещ-Сибиу.

Николае Павелеску, водач на работническия съюз на "Дачия": "Всичко е лъжа и измама, защото губим пари от нашите заплати. Докато сме членове на Европейския съюз искаме да имаме същата социална сигурност, както другите страни-членки, където работодателя и служителите допринасят по равно".

Протестът продължи около час и половина и завърши без инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писателят Владимир Зарев с държавната награда Св. Паисий Хилендарски
Писателят Владимир Зарев с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски"
В Референдум: Как бихте гласували за Бюджет 2018, ако сте депутат?
В "Референдум": Как бихте гласували за Бюджет 2018, ако сте депутат?