НОВИНИ

Работници от Кораборемонтния завод "Терем - Флотски Арсенал" излязоха на протест

Над 100 работници от Кораборемонтния завод "Терем - Флотски Арсенал" блокираха за десет минути пътя Варна-Белослав. Те протестират срещу придобиването на нови задължения от предприятието, което ще доведе до източване на дружеството и назначаването на съуправител на завода. Те са притеснени и за работните си места, защото предстоят съкращения.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов
11:50, 10.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Протестиращите са недоволни от идеята за сливането на "Терем - Флотски арсенал" с "Терем - Овеч" в Провадия. Провадийското дружество има два милиона задължения. Опасенията на работниците са, че те ще бъдат платени от "Терем - Флотски арсенал". Има решение варненското дружество да купи производствени халета и казарма за около 2 милиона лева.

Живко Тузсузов, председател на синдикат „Промяна" в КРЗ „Терем - Флотски Арсенал": Т.е. по този начин ще стане едно източване на завода близо четири милиона. Което за нас изобщо не е желателно и ние не го искаме. Защото нямаме намерение да работим за основни средства за халета и казарма, които ние сме ги строили.
Иван Досков - изпълнителен директор на „Терем" ЕАД: Има подготвителни действия в тази връзка, но окончателно решение за вливането на Овеч Провадия в КРЗ Флотски арсенал не е взето.
Живко Тузсузов, председател на синдикат „Промяна" в КРЗ „Терем - Флотски Арсенал": Аз го видях написано черно на бяло решение на съвета на директорите, което за нас е като закон.


;

Според назначения съуправител на „Терем - Флотски Арсенал" Данко Момчилом от миналата година дружеството има четири милиона задължения.

Данко Момчилов, съуправител на „Терем Флотски Арсенал" - Варна: Дружеството трябва малко да се преструктурира, за да бъде ефективно. Няма да има много съкращения, тук става въпрос за хора, които са упражнили, получили са и са придобили правото си на пенсия. И от много години продължават да работят в дружеството.)

Данко Момчилов каза, че вече има договори за ремонт на кораби. Никой от работещите обаче не е сигурен за мястото си.

Диана Неделчева, технически сътрудник: За последната една година заводът е намлял от 750 на 600 човека и изтичат предимно млади кадри.)
Росица Демирова, счетоводител: От няколко месеца заводът не работи така, както работеше преди. Основната цел на софийското ни управление е да осигурява работа, такава не ни се осигурява. Съзнателно завода се води към дъното.

Работниците заявиха, че ако проблемите не бъдат решени, ще пренесат протеста на жълтите павета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава незаконната сеч в горите край Варна
Продължава незаконната сеч в горите край Варна
Бойко Борисов възмутен от свалянето на протестния билборд на полицаите
Бойко Борисов възмутен от свалянето на протестния билборд на полицаите