НОВИНИ

От утре започва серия от стачки в Гърция

Общественият транспорт в Гърция от утре ще се движи с нарушен график заради стачки на работещите в сектора срещу поредните нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на международни заеми, съобщават гръцките медии. Стачките ще продължат три дни. Освен тях, на 16 май ще протестират и журанлисти, а от 17 и болничните лекари.

bnt avatar logo
от БТА
09:46, 15.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
започва серия стачки гърция

От 16 май на улиците излизат и журналистите по решение на техния синдикат. От утре фериботите също остават по пристанищата заради 48-часова стачка на моряците.

48-часова стачка започват на 17 май и болничните лекари в Гърция, които оценяват новите мерки като "антинародни". Те обвиняват правителството, че мерките не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система.

Стачката в болниците съвпада с общата стачка, обявена за 17 май от двете най-представителни синдикални централи в страната.

Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии. Законопроектът трябва да бъде гласуван на 18 май.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати 3,6 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Кабинетът пое ангажимент мерките да бъдат приложени през 2019-2020 г., тоест след 2018 г., когато изтича гръцката помощна програма.

Окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22 май, от която се очаква финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за деблокиране на следващия транш от заемите за Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат делото за срутената сграда - убиец на ул. „Алабин”
Гледат делото за срутената сграда - убиец на ул. „Алабин”
Йорданка Фандъкова ще провери почистването на речното корито на р. Искър
Йорданка Фандъкова ще провери почистването на речното корито на р. Искър