Това ще се случи за първи път 1959 година. Мярката ще засяга само определени сектори. Тя е част от мащабна реформа на властите в страната. Какво мислят кубинците по въпроса?

Облагането ще засегне около милион и половина души, работещи в промишления сектор. Те ще започнат да плащат социални осигуровки и данък общ доход от следващия месец. Ако заплатата им е над 500 песо или 18 долара, налогът за пенсия 5 %. При месечено възнаграждение от 2 500 песо или 94 долара, сумата ще бъде обложена с данък общ доход между 3 и 5 на сто.

Гилермо Сармиенто, изпълнителен директор на държавна компания: Тази такса реално е от полза за работниците, финансира се системата за социално осигуряване, от която работниците ще се възползват.

Данъците в Куба бяха премахнати след еволюцията от 1959 година и идването на власт на Фидел Кастро на власт. Тогава всички започват да работят в държавни предприятия за минимални запалти. Правителството поемаше всички разходи - за здраве, образование, социално осигуряване. Нещо, което очевидно, се променя. Мнението на обикновените хора е противоречиво.

Хектор, жител на Хавана: Хубаво е. Все някога ще остареем, тук се раждат малко деца... Така че е добре да се внасят осигуровки.
Орландо, жител на Хавана: Не знам, не съм убеден, че е добра идея. Има хора, които не получават достатъчно пари, за да вържат двата края.

За първи път Куба се сдоби с реален данъчен кодекс през 2012 година, когато започна и плащане на някои от налозите. През последните няколко години президентът Раул Кастро започна предпазливо и поетапно прилагане на реформи, чиято основна цел е намаляването на ролята на държавата в икономиката.