НОВИНИ

Шивачки са принуждавани да теглят бързи кредити в полза на работодателя си

Десетки шивачки от Гоце Делчев твърдят, че бившият им работодател Христина Дамянова ги принуждавала да теглят бързи кредити в нейна полза и да ѝ дават парите с обещанието, че тя ще покрие заемите им. Потърпевшите казват, че са изтеглили суми от 1000 до над 15 000 лв. от офисите на различни кредитни къщи. По думите им Христина Дамянова прибирала парите и ги уверявала, че ще ги върне до един месец за да нямат лихви, но по сметките на повечето не бил преведен нито лев.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
15:19, 08.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Измамата станала известна на хората, когато започнали да им се обаждат за непокрити вноски от финансовите институции, откъдето са отпуснати парите. Само за няколко дни излъганите хора станали над 40.

Айше Саид: От инстанциите да ми звънят - ти ли си Айше Саид и аз казвам да, имате пресрочено погасяване на кредита... има казва 240 лв. да внесеш по кредита, това са ти пресрочените лихви. Не минава се и два часа започва другата банка да ми звъни, на другия ден другата инстанция ми звъни.

Само за два месеца лихвите по кредита на Айше нараснали до 1000 лева. Жената разказа, че опитите й да се свърже с Христина Дамянова не завършили с успех и била принудена да изтегли нов заем, за да погаси стария, както и лихвите по него.

- Внесохме парите, лихви каквото имаше всичко внесохме, има и документи запазени като идем на дело да ги представим там пред съда и да видят какво има да ни връща и какво няма.

Някои от измамените хора са депозирали в полицията колективна жалба срещу Дамянова. Заканиха се, че ще я съдят. Тя обаче отрича обвиненията и твърди, че е взела пари само от близки хора. Нужни били в работата.

- Като оборотни, защото ми забавиха фактурите за плащане, помолих ги и те се съгласиха... Говорим за трима човека, които са били покрай мене, говорим за 300-400 лева.

Напрежението в града нараства. Днес се стигна и до физическа саморазправа между една от потърпевшите и Христина Дамянова.

- Тя ме удари, ей тук ме удари, сега ще ида ще изкарам медицинско и отивам в полицията, давам медицинското и жалбата и аз я ударих, и скъсах и дрехата. Искам паричките да си ми ги върне Христина, защото много лошо постъпи.

Хората в града се заканиха, че ако институциите не си свършат работата, ще се разправят сами с нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще се срещне с протестиращите синоптици
Премиерът Борисов ще се срещне с протестиращите синоптици
България открива почетно консулство в Косово
България открива почетно консулство в Косово