Липсата на подготвени кадри в металообработването у нас принуждава работодателите да търсят нестандартни подходи. За да може да изпълни поръчките си, собственик на фирма от Русе е решил да плаща висшето образование и специализациите на свои служители и така да ги задържи на работа.

В цеховете на тази металообработваща фирма годишно се произвеждат 300 тона стоманени детайли за строителството. Заради закритите училищни паралелки за обработка на метали, подготвени кадри няма. Затова управителят Милен Косев решава сам да си създаде специалисти. Убеждава част от работниците си да продължат образованието си, като поема изцяло издръжката им за обучение.

Милен Косев – управител на металообработваща фирма: "В момента плащам обучението на две момчета в Техническия университет, за да мога да си създам собствени кадри. За младите хора това не е привлекателна работа, трудът не е лек.”

Александър Николов казва, че винаги е мечтал да продължи да учи, но не е имал финансовата възможност. Затова приема предложението на работодателя си без колебание.

Александър Николов – оператор: „Преди нямаше как да си го позволя. Избрах тази специалност, защото се доближава най-много до това, което работя - аз съм на длъжност оператор и програмист.”

Работодателят плаща и инженерната специализация на 40-годишен свой служител, която струва около 10 хиляди лева. Категоричен е, че ако се реши проблемът с кадрите, металообработващият сектор у нас ще се развива още по-динамично, защото продукцията им през последните години е предпочитана от западните фирми.

Милен Косев – управител на металообработваща фирма: „Нашите неща са тежки, обемисти и Китай не ни е конкуренция. Ние сме по-евтини от поляци, унгарци, чехи. Западните фирми се местят на Изток. Единственият проблем са кадрите.”

Според Милен Косев другият вариант с намирането на подготвени специалисти за сектора е те да бъдат внесени от чужбина.