НОВИНИ

Работодатели искат оставката на социалния министър

Бизнесът поиска оставката на социалния министър Бисер Петков днес. Четирите работодателски организации излязоха с писмено становище - че са против служебното увеличаване на минималните осигурителни прагове с почти 4% от догодина.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:09, 18.10.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Според бизнеса това е остарял метод, който не отговаря на икономическата ни ситуация. Дори напротив, според работодателите този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта. Бизнесът поиска оставката на министър Бисер Петков, защото повишаването на минималната работна заплата, както и на минималните осигурителни прагове не било обсъдено с тях по време на Тристранен съвет.

В писмен отговор социалният министър Бисер Петков отрече увеличението на минималните прагове за осигуряване да не е консултирано със социалните партньори. И припомни, че преговорите в Тристранния съвет всъщност са се провалили, заради отказа на работодателите да участват в тях.

В позицията си министърът посочва още, че щом липсват преговори, по закон е длъжен служебно да определи с колко ще се повишат минималните прагове. А по отношение на минималната работна заплата, която от догодина става 510 лева, уточнява,че нейното обсъждане предстои.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При стрелбата в Лозенец един от куршумите попада в дома на живеещи наблизо
При стрелбата в "Лозенец" един от куршумите попада в дома на живеещи наблизо
Валентин Радев: МВР трябва да се изчисти от гнилите ябълки
Валентин Радев: МВР трябва да се изчисти от гнилите ябълки