НОВИНИ

Работодатели от Пловдив трудно наемат ученици на работа

Все повече ученици искат да работят през лятната ваканция. Но още преди началото на сезона, работодатели от Пловдив масово отказват да наемат непълнолетни. Причина за това са тромавите административни процедури по издаване на разрешителни за работа на ученици.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
11:47, 23.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Илиян Боянов е ученик в десети клас. Още миналата година търсил работа през лятото, но без успех. Сега планира екскурзии, за които иска да изкара парите си сам. Този път намира фирма, която да го наеме, макар и трудно.

Илиян Боянов - ученик
Кандидатствах за една работа, която не одобряваха, че съм под 18 и казаха, че има много документи, няма да мога да работя през събота, а точно тогава им трябвам и мен това също не ме устройваше.

Тромавите процедури и проверките от страна на общинските и държавните власти отказват работодателите да наемат ученици. Краткото време за обучение също е пречка, казват собствениците на заведения.

Димитър Лукарев - председател на Асоциация на собствениците на заведенията в Пловдив
Всяко едно заведение си има една материя, която трябва да се подготви. Те бързо влизат в тази материя. Докато деца, които са под 18 години те трудно влизат в материята, защото това е предлагане, това са усмивки. Всеки бизнес си има своите неща, които трябва да бъдат приети и приложени.

До момента в Инспекция по труда в Пловдив има постъпили малко над 30 искания за разрешения за наемане на работа на ученици. Местата са главно в заведения, вериги за бързо хранене и офиси. Те ще бъдат стриктно проверявани през лятото.

инж. Атанас Чернаев - директор на Инспекция по труда-Пловдив
Освен дали са наети с разрешение се проверява дали им се осигуряват преведените в кодекса на труда облекчения като 7-часов работен ден и 26 дни платен годишен отпуск.

Инспекторите ще следят и дали учениците работят в безопасна за тях среда, както и получават ли обезщетения при напускане на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новаторски метод за изчисляване на такса смет в община Баните
Новаторски метод за изчисляване на такса смет в община Баните
Най-възрастният акордьор на пиана живее в Пловдив
Най-възрастният акордьор на пиана живее в Пловдив