НОВИНИ

Работодатели предлагат алтернатива на миньорите от рудник "Бабино"

Работодателските организации предлагат да назначат на работа заплашените от уволнение в Бобовдол, стана ясно по време на днешното извънредно заседание на парламентарната енергийна комисия, свикана заради стачката на миньорите. Депутатите предложиха създаването на анкетна комисия, която да разследва дейността на рудника от неговата приватизация до сега.

Николай Минков
от Николай Минков
17:47, 14.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В рудник "Бабино" работят 670 души, от които 650 са заплашени от съкращение, съобщи социалният министър Зорница Русинова.Тя увери, че вече се търси нова работа за тях.

Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика: "В рамките на следващия месец с всеки един от хората, които ще бъдат съкратени ще работят посредниците, за да се изготви индивидуален план и възможно най-бързо да бъдат подпомогнати хората".

Работодателските организации предложиха помощта си на заплашените от съкращение миньори.

Евгени Иванов - изп. директор на КРИБ: "Ние сме готови да окажем съдействие на държавата в лицето на МТСП и ГИТ и да окажем пълно съдействие за намиране на работа в наши предприятие на тези хора".
Васил Велев - председател на АИКБ: "Ние също поемаме такъв ангажимент да предложим работни места, да предложим настаняване на тези хора в други региони, в предприятия, които са печеливши и които се задъхват от недостиг на работна ръка".

Концесионерът на мини "Бобовдол" дължи 560 хил. лева концесионни плащания разкри министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че освен да си потърси парите, държавата не може да се намеси директно.

Теменужка Петкова: "Тук става въпрос за взаимоотношенията между работодател и работник в една частна филма, но държавата няма как да се намеси в една такава ситуация".

Депутатите решиха да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва дейността на мини Бобов до. Предложението за това ще бъде внесено още на първото редовно пленарно заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат ефективна присъда за убиец на животно в Бургас
Искат ефективна присъда за убиец на животно в Бургас
Холандски политик ще бъде съден за расова дискриминация
Холандски политик ще бъде съден за расова дискриминация