Работодателите да имунизират служителите си срещу грип, за да се намалят размерите на евентуалната грипна епидемия. За това призоваха в Русе специалисти по инфекциозни болести по време на годишната си конференция. В България по-малко от 30 на сто от хората си поставят противогрипни ваксини, докато в другите европейски страни процентът надхвърля 80.

Русе

Тази есен все още няма регистриран случай на грип в България. Очакваният вирус е Мичиган. За да се предпазим от него или поне да няма сериозни усложнения, инфекционистите препоръчват всеки българин, който няма противопоказания, да се ваксинира.

проф. Татяна Червенякова – председател на Българското дружество по инфекциозни болести
„Работодателят трябва да имат грижата за своите работещи, защото ако ние, в цялата страна, ако нямаме ваксинално покритие 60-70%, ние няма как да се справиме с това разпространение на тази инфекция.“

Грипната ваксина е особено препоръчителна за децата и възрастните над 65 години, защото при тях усложненията вследствие на заболяването може да са много по-сериозни. Въпреки лекарските препоръки русенци не се различават от общата тенденция в страната. Соня Механджиева работи в предприятие, което осигурява ваксина срещу грип не само за нея, но и за семейството и, но тя е предубедена.

Соня Механджиева
„Никога не съм си слагала и нямам нужда от нея… Не се разболявам, вземам превантивни мерки… Пия хомеопатични лекарства и по този начин се предпазвам.“

Специалистите препоръчват и противовирусни препарати при грип, но при условие че се вземат още при първите симптоми. Както и ако се разболеем, да си почиваме в къщи, а не да ходим на работа и да рискуваме още да усложним заболяването.