Основният аргумент на бизнеса е, че решението за по-високите доходи и вдигането на максималния осигурителен праг е взето без правителството да се съобрази с мнението на работодателите.

Големите работодателски организации се обявиха срещу новия бюджет за 2019 г. по време на тристранния съвет за сътрудничество.

С обща позиция излезе председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. По думите му, решението за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари до 560 лева, както и вдигането на максималния осигурителен доход от 1 юли до 3000 лева, е взето без да се дискутира с работодателите.

Домусчиев заподозря, че правителството е договорило текстовете със синдикатите.

От КТ "Подкрепа" отхвърлиха тази теза и съобщиха, че поддържат предлаганите бюджети. Оттам обаче възразиха срещу замразяването на помощите за безработица и втората година на майчинството.

Председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов също така изтъкна, че синдикатът се отнася “със симпатия” към бюджета на Здравната каса, но предупреди управляващите, че заложените текстове могат да създадат проблеми в бъдеще.

Обсъждането на бюджетите продължава в тристранния съвет.

Социалните партньори разглеждат Бюджет 2019

Социалните партньори разглеждат Бюджет 2019

Синдикатите, работодателските организации и представители на правителството обсъждат в Министерския съвет бюджета за 2019 година. Вижте повече в пряко...