НОВИНИ

Радан Кънев поискал ново правителство, РБ отхвърлили идеята

Председателят на ДСБ Радан Кънев е предложил на колегите си от Реформаторския блок /РБ/ да преговарят с ГЕРБ за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент, но това е било отхвърлено. Това съобщи Кънев пред журналисти в парламента след днешното заседание на председателския съвет на Реформаторския блок. Той уточни, че предложението е било новият кабинет да бъде с участието на Реформаторския блок.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:45, 15.12.2015
Чете се за: 01:23 мин.
У нас
радан кънев поискал ново правителство отхвърлили идеята

"Предложих на колегите вариант за изход от тази политическа криза, при който преговаряме с ГЕРБ да съставят ново правителство, да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Това беше отхвърлено неединодушно, но отхвърлено от колегите от РБ и оттук нататък не виждаме вариант, при който да променяме позицията си", каза председателят на ДСБ.

Колегите взеха решение, че не се променя позицията на РБ към управлението, посочи Кънев и декларира, че ДСБ ще разглежда себе си като опозиционна политическа сила. Повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството, добави той.

Радан Кънев посочи, че единият областен управител от ДСБ вече е подал оставка и сега очакват решението на другия. Никого не натискаме, напротив - дали сме огромна свобода, няма срокове, няма ултиматуми, но сме в опозиция и в крайна сметка представители в изпълнителната власт няма да имаме, добави той.

Кънев посочи, че решение за излизане от Блока може да вземе само национално събрание на ДСБ, каквото ще има на 13 март. Дотогава има много вода да изтече, коментира Кънев. Мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция, прогнозира лидерът на ДСБ.

Аз лично не виждам никаква причина да напускам ПГ на РБ, но групата не се е събирала, за да обсъдим поведението си, коментира още Радан Кънев. Той посочи, че в много случаи депутатите от групата ще гласуват различно в парламента, но изрази надежда, че ще има и какво да ги събира.

Кънев каза, че гласуването на ДСБ ще бъде всеки път след конкретна преценка дали става въпрос за дясна реформаторска мярка или за мярка, която запазва статуквото.

"Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ, ДПС, АБВ и някои други периферни, които г-н Цветанов непрекъснато инженерстваше зад гърба ни, бяха решения в полза на статуквото и против реформите, т.е. най-голямата опасност от 2014 г. РБ да се превърне в смокинов лист се реализира. Ние в това нещо не можем да участваме и то на никаква цена", заяви лидерът на ДСБ.

Относно коментара на Борисов, че до вчера са си били първи приятели, Радан Кънев коментира: "Първо в политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че хайде чак първи приятели да не се наричаме. Второ мен това решение ще ме раздели и с истински приятели, но това е нещо нормално в политиката".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енрике пя с българското знаме в ръка (ГАЛЕРИЯ)
Енрике пя с българското знаме в ръка (ГАЛЕРИЯ)
Двама загинаха при престрелка в центъра на Москва
Двама загинаха при престрелка в центъра на Москва