Това са граждански искания от народни представители, те не са незаконосъобразни, но не пораждат никакъв правен ефект и никого не задължават - така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред журналисти в парламента призива за саморазпускане и оставка на ВСС.


Ние оставката винаги сме я искали и я искаме, но да не се опитват да си бършат с нас и Христо Иванов ръцете, защото си ги изцапаха сами, при сговора да провалят конституционната промяна и цялата отговорност за доклада е на хората, които направиха този сговор, на основния му архитект Цветан Цветанов в Народното събрание, заяви Кънев. Той каза, че вижда паника от провала на реформата в правосъдието.

Това поведение на народни представители като някаква гражданска група за натиск ми е малко забавно, отбеляза лидерът на ДСБ.

Ако ще подават оставки ВСС, моля да започнат с двамата архитекти на мнозинството в него - Георги Колев и Сотир Цацаров, заяви още Радан Кънев. На базата на становище в проектодоклада на ЕК, че има нужда от независима външна оценка на прокуратурата, аз на мястото на Цацаров щях да съм си подал оставката вчера, отбеляза той.

Лидерът на ДСБ обясни също, че ВСС не може да се саморазпусне и няма такава процедура, могат членовете да подават оставка. Кънев припомни, че има текст в Закона за съдебната власт, чрез който парламентарно представените партии имат някакъв инструмент по отношение на парламентарната квота.