НОВИНИ

Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП

Радан Кънев от „Демократична България“ беше единственият български представител на ЕНП, който гласува против избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Защо и какви са неговите приоритети оттук нататък като евродепутат - вижте отговорите в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 22.07.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Не можеш да обещаеш всичко на всички - така Кънев коментира мотивите си да гласува срещу избора на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия.

Например, беше обещана минимална европейска заплата - реалистично ли е това - попита риторично българският евродепутат.

Радан Кънев, евродепутат: Обещания като европейски социален фонд, обща европейска осигуровка, климатична политика отвъд всички амбиции... Това са само пакет обещания, които струват трилиони. Изборът като кандидат на Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП.

Като член на комисията по околна среда в Европарламента, Радан Кънев коментира, че в Европа има огромен консенсус за ускорено намаляване на въглеродните квоти, така че България трябва да се подготви за много силен натиск за начина, по който се отопляваме, по който шофираме, преди всичко за начина, по който произвеждаме електричество.

Радан Кънев, евродепутат: Тази промяна ще се случи. Огромен процент от европейските граждани желаят Европа да бъде лидер в политиката за климатичните промени.

Относно кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор, Кънев заяви, че тя има огромен опит и това, което е постигнато в Румъния като реални производства и наказания, трябва да може да се случи и в съдилищата на България чрез европейско правосъдие.

За хакерската атака в НАП, Кънев заяви, че тя може би идва от среди, свързани с властта, за да разполагат безнаказано с цялата информация на българската нация. Това показва, че гаранция за дигиталната сигурност няма, допълни евродепутатът.

По въпроса дали „Демократична България“ ще подкрепи Мая Манолова като евентуален кандидат на БСП за кмет на София, Кънев беше категоричен, че никога партията му няма да подкрепи кандидат от червеното политическо пространство.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Климатикът може да причини треска при голяма разлика с температурите навън
Климатикът може да причини треска при голяма разлика с температурите навън
Управляващите в Япония запазват мнозинство в Горната камара на парламента
Управляващите в Япония запазват мнозинство в Горната камара на парламента