НОВИНИ

Радан Кънев: Трябва да постигнем максимума за обща политика в сигурността

България посрещна този политически сезон в среда на международна нестабилност и непознати, през последните поне три десетилетия, рискове за националната сигурност. Това заяви Радан Кънев в декларация от името на ПГ на Реформаторския блок в парламента. Избори в България има всяка година и те обикновено се използват за две неща - отлагане на тежки реформи и прахосническо на публични средства, посочи той.

bnt avatar logo
от БТА
11:04, 31.08.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
радан кънев постигнем максимума обща политика сигурността

Кънев каза, че е разбираемо българските граждани да се чувстват по-несигурни, по-разколебани в геополитическите избори, които България е правила, и по-объркани кои са верните политически ходове за излизане от кризата. Разбираемо е, че в обществото ни се зараждат нови страхове, но е непростимо управляващите да се поддаваме на тези страхове, на тази несигурност и на това объркване, допълни той. Според него е особено недопустимо управляващите да насърчават тези страхове и да насаждат нови в името на дребни предизборни ползи. По думите му, сигурността и политическите ни цели и интереси вече не изискват политика на лъкатушене и баланс, а изискват да търсим защитата им като равноправни членове на НАТО и ЕС.

Кънев смята, че тромавите институции на НАТО и ЕС и често егоистичната позиция на водещи техни държави, невинаги отговарят на нашите очаквания и нужди, но отговорът на тези проблеми не е в изолацията или в подчинението на чужда воля, а в активна политика и в намиране на съюзници сред държавите членки, които имат сходни проблеми.

Ние категорично отхвърляме политиката на двустранно договаряне с Турция по въпроси, засягащи общата европейска политика и примирението, с което приемаме за даденост позицията на ЕС и НАТО или на отделни техни водещи държави, когато не защитават достатъчно българският национален интерес, заяви Кънев.

Според него във външнополитически план приоритетите на България са ясни и са постижими, но въпросът е дали има сила, смелост и воля да се следват. Кънев каза, че във вътрешнополитически план тепърва трябва да стъпим на пътя на истините и дълбоки реформи, без които обществото ни не може да получи нито богатство, нито сигурност.

Многократно предупреждавахме, че неуспехът от налагането на върховенство на закона вътре в страната застрашава нейната външна сигурност и днес дойде време за горчивото заключение - имитацията на реформи в България води до имитация на солидарност в партньорите ни, заяви Кънев. Превърнахме европейското си членство в система за финансиране на държавния си бюджет, а днес тези пари не могат да ни купят сигурност, почтена гранична полиция или некорумпирани магистрати, или доверие, посочи той.

Европа ще преживее тази криза, но за нас българите е важно и да извлечем ползи за сигурността и икономиката си от нея. Ние трябва да излезем от кризата като член на Еврозоната и Шенгенското пространство, а не като оставаща периферия на един все по-консолидиран съюз, заяви Радан Кънев. Той каза, че трябва да постигнем максимума за обща политика в сигурността, отбраната и енергетиката, където географското ни положение ни прави исторически уязвими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кинофестивалът във Венеция започва с La La Land
Кинофестивалът във Венеция започва с "La La Land"
Община Пловдив спира помощта за футболните клубове
Община Пловдив спира помощта за футболните клубове