НОВИНИ

Радев: България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония заради новото име

България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение на новото име на страната. Това заяви на пресконференция президентът Румен Радев след среща с македонския му колега Георге Иванов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:20, 14.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
радев българия силно обезпокоена ескалацията македония заради новото име

„Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме. Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се поставя въпросът днес трябва да е ясно, че нито едно наше правителство не предявява интерес към името, подчерта Румен Радев. Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите ѝ с нас, категоричен е Радев.

Румен Радев заяви, че третата среща с македонския президент е договорена още през февруари. Държавният глава подчерта, че неговото желание е и в двете страни да се работи интензивно за развитие на двустранните отношения. Радев използва възможността да благодари за участието на македонската армия на Военния парад на 6 май в София.

„Пред нас има огромни възможности, както в отбелязването на общи исторически събития, така и в проекти в образованието, науката и туризма. Двете страни показват, че има нов дух, диалогичност, доверие, сътрудничество и приятелство“, подчерта българският държавен глава.

Македонският президент отговори по отношение на постигнатата с Гърция договорка за името, че „ще надделее разумът, че отговорните институции правилно ще реагират. По отношение на договорите – случват се, за да се изпълняват. Благодаря на България, че показахте лидерство в региона, заяви Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте В кадър: Косово: Раздвоената държава
Гледайте "В кадър": Косово: Раздвоената държава
Наложена е възбрана върху яйцата, произведени във ферма в с. Дончево
Наложена е възбрана върху яйцата, произведени във ферма в с. Дончево