Президентът Румен Радев определи като опит за провокация или непознаване на историята изявленията на говорителя на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи. На въпрос на БНТ държавният глава заяви, че България е имала адекватна реакция по случая. Според вицепремиера Красимир Каракачанов е несериозно да се правят исторически спекулации с подобна тема. Румен Радев посочи също, че очаква държавническо отношение към армията. Президентът и военният министър присъстваха на панихида за загиналите български военни.

Ден, след като от българското външно министерство определиха като подмяна на историческите факти изявлението на говорителя на руското министерство Мария Захарова, държавният глава също реагира по случая.

Румен Радев - президент: Според вас това провокация ли е, опит за подмяна на историята ли е? - Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък заяви, че говорителката на руското външно министерство е пропуснала по-задълбочено да прочете историята.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Той е исторически скандал! Аз ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от Съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав.

Да се правят исторически спекулации с подобна тема не е сериозно. Истината е, че спасението на българските евреи е дело на българския народ, защото със своята вродена толерантност, българите винаги са били толерантни и към другите.

Държавният глава днес коментира също, че бюджетът за догодина не може да реши проблемите в армията.

Румен Радев - президент: Това е все пак едно усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение, тези усилия в момента не могат да решат проблемите.

Армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение. Аз очаквам държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка.

Военният министър заяви, че до края на годината ще е готов планът за постепенно увеличаване на средствата за отбрана.

Красимир Каракачанов: Тази година се увеличават само със 100 милиона възнагражденията. При реализацията и на трите проекта за превъоръжаване е възможно и преди 2024 година да достигнем тези 2 процента от БВП.

Президентът, военният министър и началникът на отбраната днес почетоха паметта на българските военни, загинали за страната ни. Панихида във Военния мавзолей-костница за Архангелова задушница отслужи епископ Тихон.

Ритуал имаше и пред Мемориала край НДК в памет на загиналите от Първи и шести софийски пехотен полк.

© БТА
С панихида беше почетена паметта на загиналите герои

С панихида беше почетена паметта на загиналите герои

Панихида по повод Архангелова /мъжка/ задушница беше отслужена от Тивериополския епископ Тихон пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски...